Utrustning

Det som har gjort att Sous Vide har slagit igenom de senaste åren är den uppsjö av produkter som möjliggör tillagning med relativt enkla medel.

Det vanligaste alternativet är att använda en så kallad cirkulator.

Cirkulator

En cirkulator fungerar ungefär som en vattenkokare med hög precision på vattentemperatur. Cirkulatorn sänks ner i ett vattenbad, t.ex. en stor kastrull, och värmer upp vattnet och ser till att temperaturen är så nära önskad nivå som möjligt, ofta under en grads felmarginal

👉 Läs mer om cirkulatorer

Vakuumförpackare

För att uppnå bästa resultat rekommenderas vakuumförpackare. En vakuumförpackare ser till att råvaran är väl förseglad och att det inte finns luftbubblor som kan hindra värmeöverföringen från vattenbadet

Sous Vide utan utrustning

Vill man prova på Sous Vide utan att behöva inhandla en massa apparater så går det att uppnå ganska bra resultat med en vanlig ugn och en plastpåse.

Nackdelen är att få ugnar har den precision på temperatur som behövs och det tar väldigt lång tid att värma upp ett vattenbad i ugn. Det kan ta timmar bara att värma upp vattnet innan man ens kan börja tillagningen. Ett bra sätt för den som är nyfiken men inget som rekommenderas i längden då cirkulatorer numera är prisvärga och snabbar upp tillagningen avsevärt.

Man måste dock vara noga med att suga ut all luft och att ha en bra klämma som kan sluta tätt. Se även till på att påsens öppning hänger över vattenbadets kant så vatten inte läcker in i påsen, då det kan försämra resultatet avsevärt.