Sous Vide-metoden

Så här gör du för att uppnå perfekt resultat varje gång

1. Förbered vattenbadet

Om du använder en cirkulator är det bara att hitta en tillräckligt stor kastrull och fylla den rikligt med vatten så att det som ska tillagas omsluts av vatten.

2. Förbered råvaran

När du använder Sous Vide-metoden är det inte lika kritiskt att låta råvaran ligga framme i rumstemperatur i förväg. Eftersom tillagningen sker under så lång tid så har råvaran god tid på sig att komma upp i temperatur. Det går t.o.m att lägga frusen råvara rakt ner i vattenbadet, även om det inte rekommenderas då det kan kyla ner vattenbadet och gör den långa tillagningstiden ännu längre.

3. Krydda och smaksätt

Oavsätt om det är en köttbit eller grönsaker så är Sous Vide utmärkt för att sätta lite extra smak på maten. Eftersom råvaran ligger vakumförpackad under så lång tid har kryddorna god tid på sig att tränga in och ge en härlig smak. Man behöver inte heller vara orolig för att kryddor, som t.ex. vitlök, blir brända under tillagning som de lätt blir i en stekpanna.

4. Vänta

Låt råvaran ligga i vattenbadet tills det att önskad temperaturen är uppnådd rakt igenom. Se vår Temperaturkarta för att se hur länge du behöver låta den ligga.

☝️ Med Sous Vide finns det faktiskt en risk att en köttbit blir för mör. Det betyder ofta att den legat i för länge.

5. Stek

Om du tillagar t.ex. kött, stek köttbiten på hög värme, ungefär 1 minut på varje sida för att få en fin karamelliserad yta.

Hetta upp en stekpanna ordentligt. När stekpannan börjar ryka, häll i rikligt med olja (med hög temperaturtålighet) och stek köttbiten 1 minut på varje sida.

Anledningen till att man vill ha en väldigt hög temperatur är för att snabbt få till en karameliserad yta utan att värmen ska hinna gå in i köttbiten

☝️ För ett ännu bättre resultat; använd en refflad stekpanna
Då en refflad stekpanna har en mindre kontaktyta så är det lättare att få till en fint karameliserad yta utan att man värmer upp köttbitens innanmäte för mycket. Dessutom ser det riktigt proffsing ut!

6. Njut

Du har nu en perfekt tillagad köttbit!