Olika typer av cirkulatorer

Välja rätt cirkulator

De senaste åren har konsumentmarknaden bokstavligen exploderat vilket har gett oss konsumenter ett brett utbud både i funktioner och i olika prisklasser, men var ska man lägga sig?

Den här sidan hjälper dig att hitta en cirkulator som är rätt för dina behov!

Vad är en cirkulator?

En cirkulatorn är väldigt enkel i grunden och består egentligen bara av ett värmeelement och en thermostat. En vattenkokare med termometer, kan man säga. De flesta cirkulatorer har även, som namnet antyder, en liten propeller som cirkulerar vattnet för att värmen ska fördelas jämnt i hela behållaren.

Olika typer av cirkulatorer

Fristående cirkulator

Fristående

En fristående cirkulator används tillsammans med ett kärl, t.ex. en stor kastrull eller plastbalja. Detta är den mest kompakta och även oftast det billigaste alternativet. Resultatet blir dock precis lika bra och är den variant jag personlien använder oftast då det är lätt att välja ett kärl som är lagom stort till det man ska tillaga.

Fördelar
✅ Billig
✅ Flexibel
✅ Kompakt

Nackdelar
👎 Kräver externt kärl

Integrerad cirkulator

Integrerad

En integrerad cirkulator har ett inbyggt kärl. Dessa är oftast dyrare än en fristående men kan vara bra om man använder den väldigt ofta.

Det man ska tänka på här är att storleken har stor betydelse då du blir begränsad till mat som får plats.

Fördelar
✅ Smidig för den som sous vidar ofta

Nackdelar
👎 Dyr
👎 Begränsad till sin storlek
👎 Tar upp mycket plats

Funktioner

I princip så har cirkulatorn bara ett enda jobb; att hålla vatten vid en viss temperatur. Det finns såklart mer avancerade möjligheter som underlättar i olika situationer, som timers och moldfunktioner, men du kommer väldigt långt med även den enklaste cirkulatorn.

Effekt

Effekten påverkar hur snabbt cirkulatorn kan värma upp vattnet. Men då sous vide sällan är en tidskritisk matlagningsmetod så fungerar de mindre kraftfulla varianterna precis lika bra. Om du planerar att använda väldigt stora kärl kan det dock vara värt att investera i något med lite mer effekt.

☝️ I princip alla cirkulatorer har tillräcklig effekt

Timer

Om man planerar att sous vida på vardagarna kan det vara smidigt att kunna ställa in en timer för att slå igång cirkulatorn nån timme eller två innan man kommer hem från jobbet.

Detta hade kunnat gå att uppnå med en vanlig timer i eluttaget men det verkar väldigt sällsyt med cirkulatorer som både kommer ihåg temperaturinställning och startar automatiskt när den får ström.

☝️ Bra för vardagskvällarna

Molnfunktion

För den som vill ha total kontroll finns även uppkopplade cirkulatorer. Detta innebär att du kan styra din cirkulator från en app var du än befinner dig. Det kan låta väldigt överflödigt, och jag är benägen att hålla med, men för dig som vill kunna ladda Sous viden på morgonen och sen sätta igång den från jobbet så att maten är klar lagom till du kommer hem kan det kanske vara en smidig funktion.

☝️ För den passionerade

Slutsats

I princip alla cirkulatorer på marknaden uppfyller de grundläggande kraven för att laga utsökt mat med sous-vide-metoden. Planerar du att använda väldigt stora kärl kan det vara idé att skaffa sig något lite mer rejält men för att laga mat till familjen fungerar i princip vilken som helst.

🔨 Bonus: Hemmagjord/DIY

Hemmagjord sous vide

Som en liten bonus kommer här ett tips på hur man kan improvisera en Sous Vide-maskin med prylar som man redan har hemma! Kanske inte det smidigaste sättet men perfekt för dig som har lite tid och vill prova på utan att spendera några pengar.

Du behöver:

  • Kylväska i hårdplast
  • Kastrull eller vattenkokare
  • Termometer
  • Förslutningsbar plaspåse

Anlädningen att man helst vill använda en kylväska är att den har bra isolering vilket hjälper till att behålla både kyla som värme.

Instruktioner

  1. Koka upp vatten och fyll kylväskan till en tredjedel.
  2. Häll i kallt eller ljummet vatten och använd termometern och sikta på 4-5 grader över önskad innertemperatur
  3. Lägg råvarorna i plastpåsen utan att försluta den
  4. Sänk ner påsen och låt vattnet pressa ut luften och försegla påsen
  5. Fäst påsens öppnan i sidan på behållaren för att förhindra att vatten tränger in
  6. Kontrollera temperaturen lite då och då och fyll på med varmvatten för att hålla temperaturen

Som sagt, lite bökigt men ett bra sätt att få ett smakprov vad Sous Vide-metoden kan göra för dig!